Je bent hier: Gezin home  /  Veelgestelde vragen         

Veelgestelde vragen

Hier vind je een aantal veelgestelde vragen. Als je je vraag niet vindt, kun je onderaan een nieuwe vraag stellen.

01. Ik ben zwanger, is het schadelijk voor mijn baby als ik ziek word?

Afhankelijk van de ernst van de klachten, (bijvoorbeeld koorts hoger dan 38,5 graden) kun je het beste contact opnemen met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Koorts komt vaak voor bij bijvoorbeeld infecties. Hoge koorts kan weeën opwekken en is niet goed voor je ongeboren baby.

02. Mijn dochter van 3 jaar oud betast zichzelf, is dit normaal?

Het is inderdaad normaal dat jonge kinderen ‘aan zichzelf zitten’. Dit is onderdeel van de seksuele ontwikkeling. Kinderen hebben er nog geen seksuele gedachten bij, het geeft hun alleen maar een fijn gevoel.

Het is verstandig om je kind niet te verbieden om zichzelf te betasten, maar je kunt wel duidelijk maken dat het iets privé is. Je kunt haar bijvoorbeeld vertellen dat ze dat best op haar kamertje mag doen, maar niet ergens anders in het huis of bij anderen.

03. Mijn zoon van 3 jaar is bovengemiddeld intelligent, maar ook erg verlegen en teruggetrokken. Wat kan ik daaraan doen?

>De ontwikkeling van kinderen verloopt vaak niet op alle vlakken helemaal gelijk. Zeker hoogbegaafde kinderen kunnen een streepje voor hebben op andere kinderen.

Voor je zoon speelt natuurlijk straks ook de keuze voor een juiste basisschool mee. En het is dan wel zo fijn dat je kind niet te verlegen is, maar goed overweg kan met andere kinderen en vriendschappen sluit. Daarom is het goed om te werken aan zijn sociale vaardigheden.

Gezien de leeftijd van je zoon is het verstandig om contact op te nemen met een medewerker van het consultatiebureau in het CJG. Vervolgens kun je samen bedenken wat goed is voor de ontwikkeling van je kind. Mochten er andere of ernstigere problemen aan het licht komen, dan kan je zoon doorverwezen worden naar een specialist.

04. Mijn dochter van 3 komt ’s nachts steeds haar bed uit, omdat ze eng droomt. Wat kan ik daaraan doen?

Om de slaapproblemen van je kind op te lossen, kun je allereerst een vast ritueel voor het slapen gaan bedenken. Wanneer je kind daarna toch uit bed komt, kun je haar troosten en zo snel mogelijk weer naar bed brengen. Doe dit maar één keer, omdat kinderen anders geneigd zijn vaker uit bed te komen voor de extra aandacht.

Om je dochter haar angsten te laten overwinnen, kunnen jullie samen bedenken hoe je de enge dromen wegjaagt, bijvoorbeeld door een liedje te zingen. Het is belangrijk dat je daar consequent in bent. Mocht dit na een paar weken niet helpen, dan kun je uiteraard contact opnemen met een medewerker van het CJG bij jou in de buurt.

05. De kleuterleidster van mijn zoon (4 jaar) heeft haar zorgen uitgesproken over zijn ontwikkeling, omdat hij niet kan of wil luisteren. Ook is mijn zoon nog niet zindelijk. Wat kan ik doen?

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de ontwikkeling van je zoon. Hij is inderdaad een beetje laat wat betreft zijn zindelijkheid. Je kunt je kind daarom helpen door te beginnen met een zindelijkheidstraining.

Op de website van het CJG kun je meer informatie vinden over zindelijkheid, maar ook over de groei en ontwikkeling van een kind. Het is niet vreemd wanneer een kleuter moeite heeft met luisteren. Kinderen zijn vaak snel afgeleid en kunnen zich meestal nog niet voor langere tijd concentreren.

Als dit echt een probleem vormt, is het verstandig eens een afspraak te maken met een medewerker van het CJG bij jou in de buurt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er meer aan de hand is, maar het kan ook zijn dat je zoon gewoon een extra duwtje in de rug nodig heeft.

06. Ik vermoed dat mijn zoon (5 jaar) ADHD heeft, omdat hij erg druk is op school. Wat kan ik nu doen?

Druk gedrag bij kinderen is niet vreemd, maar bij sommige kinderen lijkt de energie nooit op te raken. In dat geval denk je misschien al snel aan ADHD. Er is echter geen simpele test waarmee je ADHD kunt vaststellen. Er zijn meerdere onderzoeken en tests nodig om het drukke gedrag van je kind te kunnen analyseren en om een diagnose te kunnen stellen. Je kunt daarom het beste eerst een afspraak maken bij de huisarts of bij de verpleegkundige van het CJG. Vanaf daar bepalen jullie de vervolgstappen.

07. Mijn zoon van 6 jaar plast nog in bed, wat kan ik doen?

Het is belangrijk om niet te veel nadruk te leggen op het bedplassen, of boos te worden als hij in zijn bed heeft geplast. Zorg er wel voor dat je zoon voldoende vocht binnenkrijgt, het helpt niet om hem minder te drinken te geven. Als de algemene tips voor bedplassen niet helpen, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts of het CJG.

08. Ik heb onenigheid met mijn zoon van 9 jaar wanneer we van mening verschillen. Waar kan dat aan liggen?    

Kinderen kunnen vaak andere dingen denken en willen dan jij. Hierdoor ontstaat soms makkelijk een ruzie en dat is op zich niets vreemds. Je kind leert immers voor zichzelf op te komen en goed met conflicten om te gaan.

Maar vooral wanneer je kind richting de puberteit gaat, kunnen ruzies heftiger worden. Deze periode wordt ook wel de prepuberteit genoemd. Als ouder is het verstandig om duidelijke grenzen te stellen aan het gedrag van je kind. Maar het is ook goed om in alle hevigheid even afstand te nemen en er later op terug te komen. Misschien kan je kind beter eerst even afkoelen op zijn eigen kamer.

09. Hoe kan onze dochter (10 jaar) haar sociale vaardigheden beter ontwikkelen?

Een goede sociaal-emotionele ontwikkeling is voor elk kind belangrijk. Bijvoorbeeld bij het maken van vrienden en bij het omgaan met conflicten. Wanneer je het vermoeden hebt dat je kind te weinig sociale vaardigheden heeft ontwikkeld, dan is het goed om een training of cursus te overwegen.

Afhankelijk van de aard van het probleem, kun je bijvoorbeeld denken aan een weerbaarheidstraining, een cursus zelfverdediging, een assertiviteitstraining of een cursus sociale vaardigheden.

10. We hebben communicatie problemen met onze dochter van 15. Wat kunnen we daaraan doen?

De puberteit kan voor sommige jongeren heel heftig zijn. Dit kan thuis spanningen geven, vooral wanneer er vaak ruzies zijn. Om dit soort problemen aan te pakken, ishet belangrijk dat je in de opvoeding consequent bent en duidelijke grenzen stelt aan het gedrag van je kind. Wanneer je dochter niet wil praten, laat haar dan eerst even afkoelen op haar kamer en kom er later op terug.

Wanneer dit niet lukt of erg veel moeite kost, kun je overwegen om bijvoorbeeld een bijeenkomst zoals 'omgaan met pubers' bij te wonen. Hiervoor kun je bij het CJG terecht. En als de problemen echt ernstig zijn, kun je eventueel ook een gesprek aangaan met een orthopedagoog.

11. Wanneer wordt mijn kind ingeënt?

Volgens het Rijksvaccinatieprogramma wordt uw kind als volgt ingeënt.

Leeftijd

Injectie

2 maanden

2 injecties: DKTP-Hib  en Pneu

3 maanden

2 injecties: DKTP-Hib  en Pneu

4 maanden

2 injecties: DKTP-Hib  en Pneu

11 maanden

2 injecties: DKTP-Hib  en Pneu

14 maanden

2 injecties: BMR en MenC

4 jaar

1 injectie:   DKTP

9 jaar

2 injecties: DTP en BMR

 

Uitzonderingen hierop zijn: kinderen van wie de moeder besmet is met het hepatitis-B-virus (draagster).

Zij krijgen binnen 48 uur na de geboorte een hepatitis B-vaccinatie. En vanaf 1 juni 2006 bij 2, 3, 4 en 11 maanden het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB waarin ook een vaccin tegen hepatitis B zit. Kinderen waarvan één van de ouders afkomstig is uit een land waar hepatitis B veel voorkomt krijgen deze DKTP-HIB-HebB prikken ook in het eerste jaar. Meisjes vanaf 12 jaar kunnen ook de HPV inenting krijgen.

Staat je vraag er niet tussen? Stel dan je vraag via ons contactformulier.
Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Contactgegevens CJG Veendam

Bel 
0800 2222211 (gratis)

Mail
contactformulier

Kom langs
Jan Salwaplein 3
Veendam

Postadres CJG Veendam
Postbus 20004,
9640 PA, Veendam
 
Openingstijden
Inloopspreekuur
ma t/m vr  9.00-10.30u
telefonisch:
ma t/m vr  09.00-17.00u
 
Consultatiebureau
Inloopspreekuur:
maandag 13.00-14.00 uur
Telefonisch advies over
kinderen-18 jr: 050-3674991
Voor-/over Afspraken:
050-3674990

Vraag het Else!

De virtuele medewerker van het CJG