Je bent hier:  Veelgestelde vragen Veendam jeugd         

Veelgestelde vragen Veendam jeugd

Veelgestelde vragen van jongeren

Ik ben 13 jaar, mag ik al bijverdienen met een bijbaantje?

Ja, je mag vanaf je dertiende een bijbaantje of een vakantiebaantje hebben. Dit betekent niet dat je al het werk mag doen, je mag alleen licht werk verrichten en niet meer dan 12 uur per week werken. Deze regels zijn er om te voorkomen dat je geen tijd meer hebt voor school of huiswerk. Als je 13 of 14 bent, is het wel verstandig om van te voren goede afspraken te maken met je werkgever over wat je gaat verdienen. Het bruto minimumjeugdloon geldt namelijk pas vanaf 15 jaar.

Ik ben een meisje van 15 en nog steeds niet ongesteld, is dit normaal?

Het kan zijn dat de menstruatie lang op zich laat wachten. Het is meestal niet helemaal duidelijk waarom dat zo is. Maar het kan bijvoorbeeld zijn dat je erg intensief sport en misschien ook een laag lichaamsgewicht hebt. Een andere oorzaak is bijvoorbeeld onvruchtbaarheid. Dit is erg zorgelijk. Daarom is het verstandig om eens langs de huisarts te gaan. Hij kan onderzoek doen en je meer duidelijkheid geven over waarom je nog niet ongesteld bent geworden.

Ik ben erg verlegen, kan ik hier iets aan doen?

Wanneer je je vaak verlegen en onzeker voelt, kan dit in de weg staan. Misschien vind je het moeilijk om vrienden te maken en bijvoorbeeld ook om voor de klas te staan en een spreekbeurt te houden. Het is goed om daar wat aan te doen. Je kunt bijvoorbeeld werken aan je zelfbeeld, je weerbaarheid en je assertiviteit. Er zijn cursussen en trainingen die je kunt volgen, zoals een weerbaarheidcursus, een assertiviteitstraining of een cursus sociale vaardigheden.

Ik slik de pil, kan ik een soa krijgen?

Ja, de pil beschermt niet tegen soa’s. De pil is alleen een anticonceptiemiddel, het voorkomt dus alleen dat je zwanger raakt. Het enige voorbehoedsmiddel dat wel een goede bescherming geeft tegen soa’s, is het condoom. Het is ook verstandig om tijdens orale seks condooms en beflapjes te gebruiken. Soa’s zoals chlamydia en herpes kunnen ook in de mond voorkomen.

Ik woon op kamers, kan ik huurtoeslag krijgen?

Je kunt alleen huurtoeslag krijgen wanneer je een eigen voordeur hebt. Bij studentenkamers is dit meestal niet het geval. Een eigen voordeur betekent namelijk dat je zelf een woning huurt (en dus niet alleen een kamer). Bijvoorbeeld wanneer je een appartement huurt van een woningstichting. Op de website van de Belastingdienst Toeslagen kun je huurtoeslag aanvragen.

Is blowen verslavend?

Wiet en hasj kunnen verslavend zijn. Als je het dagelijks gebruikt, is de kans groot dat je er geestelijk verslaafd aan raakt. Je verlangt dan steeds meer naar een volgende joint en je voelt je eigenlijk niet meer prettig wanneer je niet high bent. Dit kan grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven.

Is meeroken echt schadelijk?

Ja, meeroken is schadelijk voor je gezondheid. In tabaksrook zitten giftige stoffen. De meest bekende hiervan zijn nicotine, koolmonoxide en teer, maar er zitten ook middeltjes in die worden gebruikt in verfafbijtmiddel en rattengif. Doordat een sigaret smeult komt er rook vrij. De rook die je als meeroker inademt is zelfs nog schadelijker dat de rook die de roker zelf inademt. Op een sigaret zit namelijk nog een filter.

Kan ik gehoorbeschadiging krijgen van mijn mp3-speler?

Ja, wanneer je het volume van je mp3-speler te hard hebt staan, kan dit schadelijk zijn voor je gehoor.Het is daarom ook zeer onverstandig om naar harde muziek te blijven luisteren, of om de muziek op je mp3-speler nog harder te zetten. Het is namelijk niet zo dat je je gehoor kunt trainen of dat je gehoor went aan de harde muziek. Je gehoor raakt juist beschadigd en gehoorschade is blijvend. De grens ligt op 80 decibel. Al het geluid harder dan 80 decibel (bijvoorbeeld in discotheken), is schadelijk. Als je denkt dat je gehoorschade hebt, kun je het beste bij je huisarts een gehoortest laten doen.

Mijn ouders gaan scheiden, bij wie moet ik gaan wonen?

Wanneer je ouders van elkaar scheiden, kan dit veel impact op je hebben. Misschien voel je je opgelucht, omdat je ouders geen ruzie meer kunnen maken. Maar aan de andere kant is het natuurlijk ook heel erg. Kiezen bij wie je gaat wonen is dan meestal moeilijk. Het kan voelen alsof je een kant moet kiezen. Daarom is het heel belangrijk dat je ouders zelf een goede omgangsregeling bedenken. Als je ouder bent dan 12, mag je hierover je mening geven en zal er ook naar je mening geluisterd worden. Dit betekent echter niet dat wat jij wilt ook zal gebeuren. Het is dus bovenal belangrijk dat je goed met allebei je ouders kunt praten over de scheiding en de gevolgen voor jou.

Moet ik een belastingaangifte doen?

Als je een bijbaantje hebt en je hebt een contract of overeenkomst met je werkgever, dan moet je belastingaangifte doen. Als scholier of student hoef je meestal geen belasting te betalen over wat je verdient. Dit heet de student- en scholierenregeling. Je kunt dan loofheffingskorting krijgen. Het formulier dat je nodig hebt om loonheffingskorting aan te vragen, kun je vinden op de website van de Belastingsdienst. Jaarlijks krijg je van je werkgever een jaaroverzicht. Hierop staat hoe veel uren je hebt gewerkt en hoeveel je in totaal hebt verdient. Er staat ook hoeveel belasting op je loon ingehouden is: de loonheffing. Zodra je het jaaroverzicht hebt ontvangen van je werkgever, kun je je belastingaangifte doen via de website van de Belastingdienst. Dit is verplicht, ook al heb je loonheffingskorting en kun je dus misschien geen belasting terug krijgen.

Staat je vraag er niet tussen? Stel dan je vraag via ons contactformulier.

Contactgegevens CJG Veendam

Bel 
0800 2222211 (gratis)
ma t/m vr  09.00-17.00u

Mail
contactformulier

Kom langs
Inloopspreekuur Compaen
ma t/m vr  9.00-10.30u
Jan Salwaplein 3, Veendam
 
* Inloopspreekuur Consultatiebureau GGD
maandag 13.00-14.00 uur
Jan Salwaplein 3, Veendam
Telefonisch advies over
kinderen-18 jr: 050-3674991
Voor afspraken: 050-3674990
 
* Overige overleggen/ afspraken
Vraag uw contactpersoon

Postadres CJG Veendam
Postbus 20004,
9640 PA, Veendam