U bevindt zich hier

Home >  Baby >  Gezondheid en voeding >  Klachten en verschijnselen >  Bloed in de luier

Bloed in de luier

Als je opeens bloed ontdekt in de luier van je kind, kun je daar enorm van schrikken. Laten we eens nalopen wat hier allemaal de oorzaak van kan zijn.

Mogelijke oorzaken van bloed in de luier

Het is belangrijk te bekijken waar het bloed vandaan is gekomen. Kwam het samen met de urine, met de ontlasting of zomaar in de luier? Bij een meisje kan er vlak na de geboorte wat bloed uit de schede komen. Dat is een normaal verschijnsel. Ook de hoeveelheid bloed is van belang. Bloed in de ontlasting kan voorkomen als de baby heftige diarree heeft, maar er kan ook een andere oorzaak zijn. Een enkele keer zit er een scheurtje bij de anus, meestal als de ontlasting erg hard is. De baby laat dan ook vaak merken dat het persen tijdens het poepen pijn doet. Bloed bij de urine kan wijzen op een urineweginfectie. Als je baby een gevoelige huid heeft, kan de huid beschadigd zijn en een beetje gaan bloeden: dat heet luieruitslag. Dat bloed kan dan in de luier komen. Het is verstandig om goed te kijken of je ergens een huidbeschadiging ziet.

Wanneer ga je ermee naar de huisarts?

Als je baby bloed in de luier heeft en je niet direct weet waar het vandaan komt, en als er daarbij nog andere verschijnselen zijn zoals huilen, koorts of diarree, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Heb je een pasgeboren meisje met bloed in de luier, laat die luier dan even zien aan de kraamverzorgende of verloskundige.

 

Keurmerk

Bron: Bloed in de luier

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!