U bevindt zich hier

Home >  Baby >  Gezondheid en voeding >  Klachten en verschijnselen >  Darmkrampjes

Darmkrampjes bij baby's

De meeste baby’s hebben de eerste weken vooral ’s avonds last van krampjes. Ze zijn dan onrustig, kunnen na de voeding hard huilen en zijn op die momenten moeilijk te troosten.

Oorzaken van darmkrampjes

De darmpjes van een baby zijn nog niet helemaal ontwikkeld. Daardoor kan je kind buikpijn krijgen na het eten. Je baby laat dat merken door na de voeding hard en ontroostbaar te huilen en met de beentjes te trappelen.

Wat kun je doen borst- en flesvoeding?

Darnkrampjes zijn heel normaal. Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen om de krampen te verminderen of om je baby wat rustiger te krijgen.

  • Zuigen kan helpen: geef een pink of fopspeen als je zeker weet dat je baby geen honger heeft.
  • Neem na het voeden de tijd voor een boertje.
  • Baby’s worden rustig van contact: houd je baby lekker tegen je lichaam, zing, loop rustig rond.
  • Leg je baby met de buik naar beneden op je schoot en masseer zachtjes over de rug. Door de druk op het buikje geeft dit verlichting.
  • Bij krampjes hebben baby's de neiging om zich te strekken. Leg de baby met de buik op je schouder. Zo kan hij zich niet strekken en komt er wat druk op de buik.
  • Neem de tijd. Dit gaat echt over.

Wat kun je doen bij flesvoeding?

  • Probeer eens wat minder in de fles te doen en vaker per dag te voeden.
  • Het kan helpen als er zo min mogelijk lucht bij de flesvoeding zit. Schud dus niet te hard en zorg tijdens het voeden dat de speen gevuld is met melk.

Wanneer gaan darmkrampjes over?

De piek van de darmkrampjes ligt bij de 6 - 8 weken, daarna merk je dat het minder zal worden. Na drie tot vier maanden zullen de meeste krampjes vanzelf overgaan. De darmpjes van je baby zijn dan voldoende ontwikkeld.

Wat als je het niet vertrouwt?

Behalve de normale darmkrampjes kunnen baby’s ook een afwijking of allergie hebben. Als je twijfelt of je baby gezond is, overleg dan met je huisarts of het CJG .

 

Keurmerk

Bron: Darmkrampjes bij baby's

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!