U bevindt zich hier

Home >  Baby >  Gezondheid en voeding >  Klachten en verschijnselen >  Hik

De hik bij baby's

De hik is een heel gewoon verschijnsel maar kan wel behoorlijk vervelend zijn, vooral wanneer het lang aanhoudt.

Wat is de hik?

De hik is een plotselinge korte krampachtige samentrekking van het middenrif, of diafragma. Dit is een grote spier tussen de buik en de longen die je gebruikt bij het ademhalen. Bij het hikken adem je in één keer veel lucht in. De lucht stroomt langs de stembanden en dit veroorzaakt het typische hikgeluidje. Meestal duurt de hik niet langer dan tien tot twintig minuten. Soms duurt het wel veel langer.

De oorzaak van de hik

Als je baby te snel eet of drinkt of plots veel lucht hapt, is de kans groot dat hij de hik krijgt. Maar vaak is de hik van je baby onverklaarbaar. Bij jonge kinderen reageert het middenrif waarschijnlijk nog makkelijk op prikkels.

Wat kun je doen aan de hik?

Er is geen geneesmiddel om van de hik af te komen. Je kunt wel proberen om je kind tijdens de voeding minder lucht binnen te laten krijgen:

  • Las voldoende pauzes in tijdens het drinken. Laat je kind even boeren.
  • Krijgt je kind flesvoeding? Maak dan het gaatje van de speen iets kleiner.
  • Probeer eens een andere houding tijdens het voeden. Bijvoorbeeld wat rechterop.

Tijdens het hikken kun je, als je kind daar al oud genoeg voor is, iets te eten of te drinken geven. Het wil ook wel eens helpen om het kind rechtop te houden en de rug te masseren. Het beste wat je kunt doen is rustig afwachten. De hik gaat meestal vanzelf weer over.

Verborgen reflux

Het vele hikken kan ook komen door een verborgen reflux. Bij een reflux vloeit de maaginhoud terug de slokdarm in. Dit kan de hik veroorzaken. Heb je hier twijfels over? Vraag dan advies aan het CJG of huisarts.

 

Keurmerk

Bron: De hik bij baby's

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!