U bevindt zich hier

Home >  Baby >  Gezondheid en voeding >  Klachten en verschijnselen >  Luieruitslag

Luieruitslag

Bij kinderen met luieruitslag (of luierdermatitis) zijn de billetjes rood en geïrriteerd. Door een natte of vieze luier kan de huid gaan irriteren en ontsteken.

Hoe voorkom je luieruitslag?

  • Smeer de billetjes na het verschonen eventueel in met vaseline. Dat beschermt de huid tegen scherpe stofjes uit de plas en poep. Er zijn ook andere crèmes die goed beschermen. Vraag hiernaar op het consultatiebureau.
  • Gaat de huid toch open, smeer dan zinkolie of zinkzalf op de open plekken. Doe dit iedere keer na het verschonen van de luier, zodat de huid de kans krijgt om te herstellen.
  • Laat je baby vaak een paar minuutjes zonder luier liggen, in zijn blote billetjes. Zijn huid kan dan goed drogen.
  • Gebruik geen kant-en-klare billendoekjes met parfum, maar een washandje met water als je baby een gevoelige huid heeft. Parfum geeft extra irritatie van de huid.

Moet je met luieruitslag naar de huisarts?

In principe gaat luieruitslag vanzelf over als je bovenstaande adviezen opvolgt. Gebeurt dit niet en gaat de huid ontsteken, dan is het altijd verstandig om de huisarts om advies te vragen. Eventueel kan de huisarts een medicinale zalf of crème voorschrijven.

Schimmelinfectie

Breidt de uitslag zich ondanks alle zorgen uit, dan kan het zijn dat je kind een schimmelinfectie heeft. Ga daarmee altijd naar je huisarts.

Wil je meer informatie?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over luieruitslag en ook informatie over andere huidaandoeningen.

 

Keurmerk

Bron: Luieruitslag

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Organisaties

  • Huisarts

    Toon op kaart