U bevindt zich hier

Home >  Baby >  Gezondheid en voeding >  Klachten en verschijnselen >  Opgezette lymfeklieren

Opgezette lymfeklieren bij baby's

Het opzwellen van de lymfeklieren is een normale reactie op een infectie. Je kunt een verdikking in de nek van je kind voelen, onder de arm of in de lies.

Het lymfestelsel

Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij de afweer van ons lichaam. Het helpt om ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën onschadelijk te maken. Lymfeklieren zijn eigenlijk de zuiveringsstations van het lymfestelsel.

Oorzaak van opgezette lymfeklieren

Als kinderen een infectie oplopen door virussen, bacteriën of andere ziekteverwekkers, gaan hun lymfeklieren flink aan het werk. De witte bloedcellen in de lymfeklieren vermenigvuldigen zich dan heel snel. Dit zorgt ervoor dat de lymfeklieren opzetten.

In de meeste gevallen is een opgezette lymfeklier dus gewoon een teken dat het lichaam zijn werk goed doet. De meest voorkomende oorzaken van vergrote lymfeklieren zijn dus infecties en wondjes.

Wat kun je doen als je baby opgezette lymfeklieren heeft?

Meestal nemen de lymfeklieren na een paar weken vanzelf hun normale afmeting weer aan. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als:

  • je kind naast vergrote lymfeklieren ook andere klachten heeft, zoals ernstige moeheid, hoge koorts of flink gewichtsverlies;
  • er meerdere lymfeklieren opgezet zijn;
  • je kind na een verwonding een rode streep op de huid krijgt die van de wond naar de lymfeklier loopt.

Wanneer de huisarts het niet vertrouwt, stuurt hij je kind door naar het ziekenhuis.

 

Keurmerk

Bron: Opgezette lymfeklieren bij baby's

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!