U bevindt zich hier

Home >  Baby >  Gezondheid en voeding >  Klachten en verschijnselen >  Traanoogje

Traanoogje

Soms krijgen baby’s een tranend oogje, waar wat viezigheid uit kan komen.

Traanbuisjes

Een traanoogje duidt op een traanbuisje dat wat nauw is, want de traanbuisjes zijn de eerste maanden nog niet helemaal open. Traanbuisjes voeren traanvocht af. Het traanbuisje zit in de hoek van het oogje, bij de neus. Als het traanbuisje is afgesloten, gaat het oog tranen. Als je baby 4 tot 6 weken is, gaat het traanbuisje meestal spontaan open, maar soms blijft het buisje dicht.

Wat kun je doen als je baby een traanoogje heeft?

  • Maak het oog een paar keer per dag met een gaasje met lauw water schoon.
  • Veeg zachtjes van buiten naar binnen.

Ontsteking van het traanbuisje

Het traanbuisje kan ontstoken raken, doordat bacteriën nog niet goed kunnen worden afgevoerd. Jammer genoeg gaat een traanoogje dan niet snel over.

In dat geval kun je je baby helpen door drie keer per dag de traanbuisjes met een schone pink te masseren. Masseer het binnenste ooghoekje aan de onderkant in de richting van de neus. Veeg het schoon met een watje met uitgekookt, afgekoeld water. Masseer niet vaker, anders gaat het bindvlies ontsteken.

Moet je met een traanoogje naar de huisarts?

Bij vieze oogjes of oogjes met pus (in de volksmond ook wel tochtoogjes genoemd) ga je naar de huisarts. Doe dat ook als het oogwit rood wordt of als je baby pijn lijkt te hebben.

 

Keurmerk

Bron: Traanoogje

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Organisaties

  • Huisarts

    Toon op kaart