U bevindt zich hier

Home >  Baby >  Gezondheid en voeding >  Vaccinaties >  Kinkhoest

Kinkhoest

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie. Besmetting vindt plaats van mens op mens door hoesten en niezen.

Besmettelijk

Kinkhoest is heel besmettelijk, vooral in de eerste periode als de hoestbuien nog niet zijn begonnen. Hoestende patiënten zijn nog drie tot vier weken nadat het hoesten is begonnen besmettelijk. Als binnen je gezin iemand kinkhoest heeft, is de kans heel groot dat andere gezinsleden worden besmet.

Vaak wordt pas weken na het begin van het hoesten aan kinkhoest gedacht. De besmetting heeft in de omgeving al plaatsgevonden en dan is er niets meer aan te doen. Het hoesten kan vele weken duren.

Vaccinatie voor zwangere vrouwen: 22 wekenprik

In het Rijksvaccinatieprogramma is vanaf 16 december 2019 het kinkhoestvaccin opgenomen voor zwangere vrouwen. Deze prik heet de 22 wekenprik. Informatie over deze prik krijg je van je verloskundige. Door de vaccinatie vanaf week 22 (met DKT-vaccin) kan kinkhoest bij de pasgeboren baby's worden voorkomen.

Het ongeboren kind krijgt namelijk de beschermende antistoffen via de placenta van de moeder. Ook kan de moeder zelf geen kinkhoest krijgen en het na de geboorte overdragen aan de baby.

Als de moeder tijdens de zwangerschap drie weken voor de bevalling gevaccineerd is, krijgt de baby in het eerste half jaar een prik minder. Kijk voor meer informatie over vaccinaties op Rijksvaccinatieprogramma.nl.

Vaccinatieschema

In het Rijksvaccinatieprogramma is het kinkhoestvaccin opgenomen als combinatievaccins voor zwangere vrouwen, baby's en kleuters:

  • DKT-vaccin (22 wekenprik): vanaf de 22e week in de zwangerschap.
  • DKTP-Hib-HepB-vaccin: op de leeftijd van 2 (alleen als de moeder de 22 wekenprik niet heeft gehad), 3, 4 en 11 maanden.
  • DKTP-vaccin: in het jaar dat het kind 4 wordt.

Ziekteverschijnselen bij kinkhoest

  • Hangerigheid, lusteloosheid en hoesten.
  • Kort op elkaar lange en hevige hoestbuien met taai slijm, en een lange, gierende inademing.
  • Benauwdheid, blauw aanlopen en overgeven door de hoestbuien.

Kinkhoest is het gevaarlijkst voor jonge zuigelingen. Zij kunnen door het hoesten heel benauwd worden en zuurstof tekort krijgen. Opname in het ziekenhuis is dan vaak nodig en af en toe komt er een kindje door te overlijden.

Er bestaat geen goede behandeling tegen kinkhoest. Een antibioticakuur kan ervoor zorgen dat de besmettelijke periode korter wordt. Dat is alleen zo als al vroeg met de kuur wordt begonnen. De kuur heeft weinig invloed op de duur en de ernst van de ziekte.

 

Keurmerk

Bron: Kinkhoest

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Organisaties

  • Huisarts

    Toon op kaart