U bevindt zich hier

Home >  Basisschoolkind >  Gezondheid en voeding >  Klachten en verschijnselen >  Buikpijn

Buikpijn

Buikpijn is vervelend. Kinderen kunnen er echt last van hebben. Soms is het zo erg dat ze niet naar school kunnen.

Spanningen

Als ouders kun je je zorgen maken omdat je denkt dat er iets ergs aan de hand is. Meestal is dat niet zo. Vaak is de buik gewoon ‘de zwakke plek’. Kinderen kunnen buikpijn krijgen door spanningen, veranderingen, of onrust op school of in het gezin. Bespreek dit met je kind en probeer die problemen op te lossen.

Kinderen kunnen ook buikpijn krijgen door iets wat ze gegeten hebben, of door een lichamelijke oorzaak.

Waar kun je op letten?

  • Waar zit de pijn? Echte spanningsbuikpijn, bijvoorbeeld door school, zit vaak rond de navel. Hoe verder de pijn van de navel af zit, hoe groter de kans dat er een lichamelijke oorzaak voor is.
  • Welke klachten heeft je kind precies? Heeft het ook koorts, diarree, verstopping of bloed of slijm bij de poep? Dan zit er waarschijnlijk een lichamelijke oorzaak achter.
  • Wanneer en hoe vaak heeft je kind pijn? Is dat niet vaker dan één keer per maand, dan hoef je je niet meteen zorgen te maken.
  • Kan je kind door de pijn niets (leuks) meer doen? Ga dan naar je huisarts.

Maag Lever Darm Stichting

Kinderen tussen de 6 en 10 jaar die vaak last hebben van buikpijn en poepproblemen kunnen nu terecht op een informatieve website van de Maag Lever Darm Stichting. Deze website is speciaal gemaakt voor kinderen. Hier leren ze spelenderwijs over de spijsvertering.

 

Keurmerk

Bron: Buikpijn

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!