U bevindt zich hier

Home >  Basisschoolkind >  Gezondheid en voeding >  Klachten en verschijnselen >  Opgezette lymfeklieren

Opgezette lymfeklieren

Het opzwellen van de lymfeklier is een normale reactie op een infectie. Je kunt een verdikking in de nek van je kind voelen, onder de arm of in de lies.

Het lymfestelsel

Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij de afweer van ons lichaam. Het lymfestelsel helpt om ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën onschadelijk te maken. Lymfeklieren zijn eigenlijk de zuiveringsstations van ons lichaam.

Oorzaak van opzetten van de lymfeklieren

Hebben kinderen een infectie door virussen, bacteriën of andere ziekteverwekkers, dan gaan hun lymfeklieren flink aan het werk. De witte bloedcellen in de lymfeklieren vermenigvuldigen zich dan heel snel. Dit zorgt ervoor dat de lymfeklieren opzetten. In de meeste gevallen is een opgezette lymfeklier dus gewoon een teken dat het lichaam zijn werk goed doet. De meest voorkomende oorzaken van vergrote lymfeklieren zijn dus een infectie of een wond(je).

Wat kun je er aan doen?

Meestal nemen de lymfeklieren na een paar weken vanzelf hun normale afmeting weer aan. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als:

  • Je kind naast vergrote lymfeklieren ook andere klachten heeft, zoals ernstige moeheid, hoge koorts of flink gewichtsverlies.
  • Er meer dan 1 lymfeklier is opgezet.
  • Je kind na een verwonding een rode streep op de huid krijgt die van de wond naar de lymfeklier loopt.

Wanneer de huisarts het niet vertrouwt, zal hij je kind doorsturen naar het ziekenhuis.

 

Keurmerk

Bron: Opgezette lymfeklieren

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!