Je bent hier:  Ouders-Nieuws detail Veendam         

Gamen niet per se ongezond

Gezond gamen, bestaat dat eigenlijk? Het Trimbos-instituut deed onderzoek naar het gedrag van gamende jongeren en komt met een antwoord.

Veel ouders, docenten en zorgprofessionals maken zich zorgen over het gamegedrag van jongeren. Maar is dat terecht? Het Trimbos-instituut zette onlangs de feiten op een rij in de Factsheet (On)gezond gamegedrag van Nederlandse jongeren.

Gamen is niet per se ongezond

Regelmatig gamen hoeft niet gepaard te gaan met mentale of lichamelijke gezondheidsproblemen, is de conclusie van Trimbos. Sterker nog: gamende jongeren roken, blowen en drinken minder vaak dan niet-gamende jongeren. Dit geldt voor de groep 'hobbygamers': jongeren die zo'n 14 uur per week gamen.

Er zijn ook risicogamers

Daarnaast onderscheiden de onderzoekers een groep van risicogamers. Zij spelen gemiddeld 23 uur per week. In deze groep zien de onderzoekers wel vijf keer zo vaak lichamelijke en mentale gezondheidsproblemen. Zo komen slaapproblemen bij deze groep veel voor en hebben ze vaker problemen met hun gewicht (te laag of te hoog), sporten ze vaker te weinig en ontbijten ze minder regelmatig.

Advies voor ouders

Naar aanleiding van het onderzoek adviseert het Trimbos ouders om te erkennen dat voor de meeste jongeren gamen een ontspannende en positieve hobby is. Daarnaast zouden ouders alert moeten blijven op extreem gamegedrag, zeker als dit samenhangt met andere problemen.

Bron: Trimbos.nl

Download de Factsheet (On)gezond gamedrag van Nederlanse jongeren

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!