Je bent hier:  Ouders-Nieuws detail Veendam         

Chemische stoffen in kinderspullen

Is lippenbalsem gevaarlijk? Wat voor stoffen zitten er in een speen? Op dit soort vragen geeft de nieuwe website Waarzitwatin.nl antwoord.

De website is een initiatief van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De website geeft eerlijke, actuele informatie over chemische stoffen die voorkomen in alledaagse producten.

Bekijk Waarzitwatin.nl.

Betrouwbare informatie voor ouders

Zeker voor ouders van kleine kinderen en zwangeren kan de website en handig hulpmiddel zijn, omdat de website ook per situatie aangeeft welke stoffen gevaarlijk kunnen zijn en hoe je deze stoffen kunt vermijden. Zo kun je bijvoorbeeld nalezen waarom het gebruik van antimuggenmiddel precies wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Ook vind je er uitleg over producten die veilig zijn voor gebruik, maar waarover mensen misschien twijfels hebben. Zo kun je er nalezen waarvan de fopspeen van je baby precies gemaakt is.

Geruchten ontkrachten

Alle producten die je in en om huis gebruikt bevatten chemische stoffen. Ze zitten in je persoonlijke verzorgingsproducten, speelgoed, kleding en doe-het-zelf producten. Tegelijkertijd wordt er veel uiteenlopende informatie over chemische stoffen verspreid. Vaak is het moeilijk om de zin van de onzin te onderscheiden. De website Waarzitwatin.nl helpt hierbij door informatie te bieden die is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten.

'Geen slijm maken van lenzenvloeistof'

Veel producten die op de markt zijn, zijn in principe veilig. Maar, waarschuwt het RIVM, alleen als je ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn.

“Je staat er misschien niet bij stil, maar ook in speelgoed, meubels, vloerbedekking en kleding zitten chemische stoffen. Ze zorgen ervoor dat dagcrèmes langer houdbaar zijn, laarzen soepel blijven en vingerverf leuke kleuren heeft. Zolang je producten gewoon gebruikt, zijn ze niet schadelijk voor je gezondheid. We moeten onze kinderen dus geen slijm laten maken van lenzenvloeistof. Of peuters letters laten schrijven met scheerschuim. Daar zijn deze producten niet voor bedoeld en dat kan onveilig zijn”, aldus Joke Herremans, Hoofd afdeling consumenten en productveiligheid van het RIVM.

De website wordt de komende jaren uitgebreid met meer producten en chemische stoffen.

Bron: VeiligheidNL

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!