U bevindt zich hier

Home >  Jongvolwassene >  Gezondheid en voeding >  Overgevoelig voor voedsel

Overgevoelig voor voedsel

Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in het voedsel. Je kind krijgt een allergische reactie binnen een paar uur nadat het voedsel heeft gegeten waar het niet tegen kan. In zeldzame gevallen kan een levensbedreigende situatie ontstaan.

Voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken zijn:

  • ei;
  • vis, schaaldieren en weekdieren;
  • noten en pinda’s;
  • soja;
  • melk.

Voedselintolerantie

De klachten bij voedselallergie en voedselintolerantie lijken op elkaar, maar er zijn verschillen.

  • Voedselintolerantie heeft niets te maken met het afweersysteem.
  • Voorbeelden van stoffen die intolerantie kunnen veroorzaken zijn gluten en lactose.

 

Keurmerk

Bron: Overgevoelig voor voedsel

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Organisaties

  • Diëtist

    Toon op kaart
  • Huisarts

    Toon op kaart