Menu

Overlijden en rouw

Als een ouder of een kind overlijdt, is dat natuurlijk heel ingrijpend. Voor jezelf als ouder of partner, maar zeker ook voor je kind. Alles verandert. Je kind heeft jou dan hard nodig, terwijl je zelf ook heel veel verdriet hebt.

Invloed van overlijden op partner

Als ouder kan je heen en weer geslingerd worden tussen verdriet en het gevoel verder te moeten. Soms lukt het door verdriet niet om voldoende aandacht te geven aan de (andere) kinderen. Sommige ouders worden te toegeeflijk, overbezorgd of overbeschermend.

Invloed van overlijden op kinderen

Je kind kan zijn vader, moeder, broer of zus erg missen. Maar er verandert veel meer. Er vallen allerlei vertrouwdheden weg binnen het gezin. Of je kind krijgt minder aandacht. Of andere gezinsleden hebben veel verdriet en gedragen zich anders. Ook het dagelijks leven kan er anders uit gaan zien. Er komen misschien opeens veel meer mensen over de vloer. Of juist niet meer.

Rouw van kinderen bij overlijden

Kinderen rouwen niet altijd zichtbaar. Het verschilt ook per levensfase. Peuters en basisschoolkinderen rouwen op een andere manier dan pubers. Wees er voor je kind, maar forceer niets. Laat weten dat het bij jou terecht kan. Houdt ook in de gaten dat je kind leuke en vertrouwde dingen blijft doen zoals het gewend was. Het geeft kinderen houvast als het gewone leven zoveel mogelijk doorgaat.

Hoe ga je om met je eigen rouw?

Het is goed om open te zijn over je eigen gevoelens. Probeer je gevoel te verwoorden passend bij de leeftijd van je kind. Je mag je eigen verdriet laten zien en dus ook huilen. Leg je kind uit waarom je huilt. Geef als je kind dat al kan begrijpen aan dat dit verdriet tijdelijk is en dat de ergste pijn overgaat. Probeer te voorkomen dat je kind het gevoel krijgt dat je de situatie niet aankunt. Daar worden kinderen soms angstig van. Let erop dat je kinderen jouw zorgen niet overnemen.

Zoek steun voor jezelf en je kind

Het hangt een beetje van je eigen situatie af in hoeverre je er voor je kind kunt zijn. Als je zelf overmand wordt door verdriet en zorgen hebt over allerlei praktische en financiële zaken, is het moeilijker je kind genoeg aandacht en steun te geven. Zoek dan steun voor jezelf en voor je kind. Geef aan waar je behoefte aan hebt en vraag mensen jou te helpen en je kind te ondersteunen. Denk aan grootouders, vrienden, een mentor of leerkracht op school en buren.

 

Keurmerk

Bron: Overlijden en rouw

Hulpaanbod

Hulp bij rouwverwerking

Psychosociale hulpverlening

Medewerkers van Slachtofferhulp Nederland bieden praktische hulp,...

psycho sociale hulpverlening

Het Mosterdzaad biedt psycho sociale hulpverlening.  dat...

GGZ behandeling

Wij bieden psychosociale hulpverlening in de ruimste zin van het...

Lotgenotencontact rouw

Gezinsweekend Regio Noord

In regio Noord organiseert Achter de Regenboog gezinsweekenden als...

Lotgenoten contact

Ervaringen en andere informatie worden uitgewisseld in thema...

Organisaties

Adviespunt rouwverwerking

De Uitvaart Informatie Hulplijn

 0800-44 44 000Wethouder Beversstraat 1047543BNEnschede

Landelijk Steunpunt Verlies

 033-46 16 896 steunbijverlies.nlBarchman Wuytierslaan 893819ABAmersfoort

Psycholoog: rouwverwerking

Rouwtherapeut

Hilma Dekens . Counselling & Coaching

 0598-85 44 89 hilmadekens.nlHoofdweg 509628CRSiddeburen

Sjoukje Drenth Bruintjes - Creative Counseling

 06-55 16 88 67 counselingpraktijk.nlBrugstraat 119665MLOude Pekela

Vergelijk hulpaanbod