U bevindt zich hier

Home >  Peuter >  Gezondheid en voeding >  Klachten en verschijnselen >  Diarree

Diarree bij peuters

Diarree is waterige, dunne ontlasting die vaker komt dan je gewend bent. Meestal gaat diarree na één of twee dagen vanzelf over, maar soms duurt het langer. Als peuters diarree hebben, hebben ze meestal ook last van buikkrampen.

Wat veroorzaakt diarree?

Diarree wordt meestal veroorzaakt door onevenwichtige voeding. Diarree kan ook ontstaan door een virus of een bacterie die het lichaam binnenkomt door bedorven voedsel of besmet water. Je kunt ook besmet raken door contact met iemand anders die diarree heeft. De darmwand raakt ontstoken en kan minder vocht opnemen dan normaal. Daardoor is de ontlasting zo waterig en dun.

Tip: Let dus altijd goed op de hygiëne en de houdbaarheidsdata van voedsel. Leer kinderen ook om altijd hun handen te wassen nadat ze naar de wc zijn geweest en voordat ze aan tafel gaan.

Voedselintolerantie

Kinderen kunnen ook diarree krijgen als ze voedsel binnenkrijgen waar ze intolerant voor zijn, zoals bijvoorbeeld gluten.

Laat je peuter meer drinken!

Peuters moeten vaak overgeven als ze diarree hebben. Soms hebben ze ook koorts. Door al deze verschijnselen verliezen ze veel vocht en lopen ze het risico uit te drogen. Daarom is het belangrijk om je kind meer (water) te laten drinken dan normaal.

Geef je kind niet te veel tegelijk te drinken, want daardoor kan het weer gaan overgeven. Geef elke vijf tot tien minuten een klein beetje, bijvoorbeeld één of twee slokjes of lepeltjes water of thee. Ook als je kind na het drinken weer moet overgeven, houdt het altijd een beetje vocht binnen. Zodra het overgeven minder wordt, kun je geleidelijk grotere hoeveelheden tegelijk gaan geven. Dan hoeft je kind ook niet meer zo vaak te drinken.

Welke voeding is goed bij diarree?

Peuters kunnen lange tijd last hebben van diarree zonder dat ze klachten hebben of slecht groeien. Wat voeding betreft kun je peuterdiarree tegengaan met behulp van de 4 V’s:

  1. Vocht. Geef niet meer dan 1 liter per dag te drinken. Meer vocht kunnen de darmen van je kind niet aan.
  2. Vruchtensap. Allerlei vruchtensappen en vooral appelsap bevatten suikers die de diarree kunnen versterken. Geef dus heel weinig of tijdelijk helemaal geen vruchtensap.
  3. Vet. Het is mogelijk dat de voeding onvoldoende vet bevat. Smeer margarine uit een kuipje op brood en gebruik margarine, bak- en braadproduct of olie voor de warme maaltijd. Kies eventueel tijdelijk voor volle melk(producten).
  4. Vezels. Voeding die voldoende vezels bevat gaat peuterdiarree tegen. Kies dus voor volkorenbroodsoorten en geef ruime hoeveelheden groente en fruit.

Als kinderen geen zin hebben in eten, is dat niet erg. Ze hoeven pas weer te gaan eten als ze trek krijgen.

Uitdroging tegengaan

Bij hevige diarree kun je een speciaal drankje maken om uitdroging tegen te gaan. Je maakt dit met een speciaal oplospoeder (ORS-poeder) dat bij de apotheek of drogist te koop is. Wees voorzichtig met diarreeremmers.

Kijk ook eens bij:

 

Keurmerk

Bron: Diarree bij peuters

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Organisaties

  • Huisarts

    Toon op kaart
  • Apotheek

    Toon op kaart