U bevindt zich hier

Home >  Peuter >  Gezondheid en voeding >  Ziekten en aandoeningen >  Hepatitis B

Hepatitis B

Hepatitis B is een besmettelijke ziekte die ontstaat door een virusinfectie. Door het hepatitis B-virus kan de lever van je kind ontsteken. Het virus kan op den duur de lever beschadigen en zelfs leverkanker veroorzaken.

Klachten bij hepatitis B

Vooral bij jonge kinderen blijft de ziekte vaak onopgemerkt. Een minderheid krijgt wel klachten, zoals:

  • vermoeidheid;
  • lusteloosheid, geen zin hebben om dingen te doen;
  • misselijkheid;
  • buikpijn;
  • geelzucht (het oogwit en ook de huid kunnen geel kleuren, in combinatie met donkere urine en soms ook ontkleurde, stopverfachtige ontlasting).

Jonge kinderen hebben een grotere kans om drager te worden. Dragers hebben meestal geen klachten, maar kunnen wel anderen besmetten.

Hepatitis B is besmettelijk

Hepatitis B is besmettelijk en kan door contact met bloed worden overgedragen. Een gezonde huid zonder wondjes geeft voldoende bescherming. Met handen geven, knuffelen of het gebruik van dezelfde kopjes en bestek kun je hepatitis B niet overdragen.

Vaccinatie tegen hepatitis B

Omdat hepatitis B juist voor heel jonge kinderen gevaarlijk is, moeten zij zo snel mogelijk beschermd worden. Daarom worden alle kinderen die geboren zijn na juli 2011 tegen hepatitis B ingeënt. Deze vaccinaties zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.

De inentingen beschermen je kind meer dan 25 jaar tegen hepatitis B.

 

Keurmerk

Bron: Hepatitis B

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!