U bevindt zich hier

Home >  Puber >  Gezondheid en voeding >  Genotmiddelen >  Roken >  Praten over roken

Praten over roken

Praten met pubers over roken is niet altijd makkelijk, maar wel erg belangrijk. Neem je kind serieus, stel het op de gemak en luister naar wat het zegt. Maak ook duidelijk dat je kind zijn eigen mening mag hebben en mag uiten.

Hoe praat je met je kind over roken?

De manier waarop je over roken praat, is belangrijker dan hoe vaak je dat doet.

  • Laat het gesprek in een prettige sfeer verlopen. Geef je kind ook de ruimte om zijn eigen verhaal te vertellen. Je kind kan bijvoorbeeld denken dat het stoer is om te roken. Probeer dit duidelijk te krijgen en praat hierover.
  • Praat met je kind over de risico's van roken. Leg uit dat je wilt dat je kind gezond blijft.
  • Leg uit dat roken verslavend is en dat het moeilijk is om ermee te stoppen.
  • Reken samen eens uit hoeveel roken kost en wat je kind allemaal van dat geld kan doen.
  • De wettelijke leeftijdsgrens voor het kopen van sigaretten is 18 jaar. Dit is vastgesteld omdat sigaretten schadelijke effecten hebben bij gebruik op jonge leeftijd. Je kunt dit ook vertellen.
  • Blijf op de hoogte van wat je kind doet. Toon interesse en begrip voor de dagelijkse dingen en activiteiten van je kind. Zo heb je de meeste kans dat je kind vertelt wat hem bezighoudt. Afspraken maken en regels stellen kan dan makkelijker gaan.

Regels stellen

Je kind heeft het meest aan duidelijkheid en daar hoort ook regels stellen bij. Een puber heeft grenzen nodig. Zo kun je bijvoorbeeld regels stellen over roken in huis. Hoe gaan jullie daarmee om? Wordt er door iedereen buiten gerookt? Geldt dit ook voor bezoek? Door huisregels op te stellen ben je duidelijk naar je kind. Je kind weet hoe jij over roken denkt.

Niet-rokenafspraak

Sommige ouders maken een niet-rokenafspraak met hun kind. Het kind krijgt dan een beloning als het voor een bepaalde leeftijd niet gerookt heeft. Uit onderzoek weten we dat praten met je kind en regels stellen beter werkt dan een niet-rokenafspraak als je wilt voorkomen dat je kind begint met roken.

Meer weten?

Meer informatie en tips over praten met je kind over roken vind je op de website Rokeninfo.nl.

 

Keurmerk

Bron: Praten over roken

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!