U bevindt zich hier

Home >  Puber >  Gezondheid en voeding >  Klachten en verschijnselen >  Koorts

Koorts

Koorts geeft aan dat er iets mis is in het lichaam. De hogere temperatuur is een signaal dat er virussen of bacteriën in het lichaam zijn en door de hogere temperatuur kan het lichaam deze beter bestrijden.

Koorts bij pubers

Maak je niet meteen zorgen als je kind koorts heeft. Kinderen kunnen bij een verkoudheid of griep ‘zomaar’ een lichaamstemperatuur hebben van 39 graden. Let goed op het gedrag om te zien of er echt iets aan de hand is. Kijk voor meer informatie op Thuisarts.nl.

Drinken is belangrijk

Laat je kind genoeg drinken als het koorts heeft, ook als het dit juist niet wil. Geef in dat geval vaker kleine beetjes. Zo voorkom je uitdroging. Let ook op of de temperatuur in de kamer niet te hoog of te laag is.

Bij hoge koorts met diarree bestaat ook bij pubers een risico op uitdrogen. Je kunt eventueel ORS geven. In ORS zitten speciale stoffen die je kind nodig heeft. Het is een mengsel van suikers en zouten die je oplost in water. ORS koop je bij de apotheek of drogist.

Naar de huisarts?

Je kunt zelf het best inschatten of je met je kind naar de huisarts moet. Twijfel je? Bel dan altijd de huisarts. Doe dat in ieder geval als je kind:

  • een lichaamstemperatuur heeft hoger dan 39 graden, overgeeft en diarree heeft;
  • slap en hangerig is, slecht drinkt en niet reageert;
  • koortsaanvallen en huiduitslag heeft;
  • langer dan 48 uur koorts heeft.

 

Keurmerk

Bron: Koorts

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Organisaties

  • Huisarts

    Toon op kaart