U bevindt zich hier

Home >  Puber >  Gezondheid en voeding >  Klachten en verschijnselen >  Stinkende adem

Stinkende adem bij pubers

Voortdurend vies uit de mond ruiken kan voor pubers een groot probleem zijn. Ze worden op school vaak gepest met hun slechte adem. En een eenvoudige maatregel zoals vaak tandenpoetsen, kauwgom kauwen met pepermuntsmaak heeft niet altijd effect.

Vaak blijven kinderen maanden met deze klacht lopen. Het kan lang duren voordat de oorzaak van een slechte adem wordt gevonden en het aanpakken ervan kost ook tijd.

Oorzaken van een slechte adem

De oorzaken voor slechte adem liggen vooral in de neus-keelholte en de mond. Vermoedelijk ontstaat de lucht door bacteriën die voedselresten of speeksel omzetten in stinkende gassen. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Vergroting van de neus- of keelamandelen door steeds terugkerende infecties.
  • Bacteriegroei op ingedikt slijm in de neus-keelholte.
  • Bacteriegroei op de tong.
  • Chronisch ontstoken tandvlees.
  • Onverzorgd gebit, met veel tandsteen.

Soms is een ziekte de oorzaak

Er zijn enkele ziekten die een slechte adem veroorzaken, zoals leverziekten en chronische nierziekten. Heeft je kind daar last van, dan weet je dat vaak al eerder. Bij ontregelde diabetes ruik je in de adem de lucht van aceton, die lijkt op nagellakverwijderaar.

Wat kun je doen?

Om te beginnen moet je kind zijn gebit zeker twee keer per dag goed poetsen. Ook met tandenragers en flossen tussen de tanden en kiezen. Het helpt als je kind zijn mond spoelt met mondwater. Laat je kind ook een bezoek brengen aan de tandarts of de mondhygiënist om zijn gebit te laten reinigen.

Als bacteriegroei op de tong de oorzaak is, kan je kind dagelijks zijn tong goed schoon schuren met een speciale tongreiniger om de bacterielaag te verwijderen.

Helpt dit niet, dan kan je de huisarts vragen om een oorzaak voor de stinkende adem te vinden.

 

Keurmerk

Bron: Stinkende adem bij pubers

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!