U bevindt zich hier

Home >  Puber >  Gezondheid en voeding >  Overgevoelig voor voedsel >  Glutenintolerantie

Glutenintolerantie

Gluten is een mengsel van eiwitten die voorkomen in granen zoals tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst. Gluten zit dus in:

  • brood;
  • pizza;
  • pasta;
  • koekjes;
  • cake;
  • taart.

Verder zit het ook in soepen, sausen en sommige snoepjes en ijsjes.

Klachten bij glutenintolerantie

Bij kinderen met een glutenintolerantie (ook wel coeliakie genoemd) raken het slijmvlies en de dunne darm beschadigd. Deze werken hierdoor minder goed zodat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen.

Behalve darmklachten kan je kind ook andere gezondheidsproblemen krijgen, bijvoorbeeld:

Naar de huisarts?

Als je denkt dat je kind glutenintolerant is, ga dan langs de huisarts. Die kan een eenvoudig bloedonderzoek doen. Dan weet je of er afweerstoffen tegen gluten in het bloed zitten. Uiteindelijk zal in het ziekenhuis een darmonderzoek (biopsie) zekerheid geven of je kind coeliakie heeft of niet.

Glutenvrij dieet

Je kind groeit er helaas niet overheen en mag daarom levenslang geen voedsel eten dat gluten bevat. De enige oplossing is dus een glutenvrij dieet.

  • Een diëtist kan je helpen om voeding te kiezen die geen gluten bevat.
  • Vertel op school en aan anderen wat je kind wel en niet mag eten en waarom.
  • De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) heeft voorlichtingsmateriaal ontwikkeld over glutenintolerantie.

 

Keurmerk

Bron: Glutenintolerantie

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Folders

Organisaties

  • Patiëntenvereniging coeliaki en lactose-intolerantie

    Toon op kaart
  • Huisarts

    Toon op kaart
  • Diëtist

    Toon op kaart