U bevindt zich hier

Home >  Puber >  Media >  Pubers en sociale media >  Gevaarlijke internetspelletjes

Gevaarlijke internetspelletjes

Pubers houden van experimenteren. Ze dagen elkaar soms uit om gekke dingen te doen. Dat was vroeger zo, en nu nog. Tegenwoordig heet dit ‘een challenge’. Op internet zijn veel gevaarlijke spelletjes te vinden. Als tieners deze spelletjes doen, delen ze dit vaak via YouTube en sociale media. Zo komen er steeds meer pubers mee in aanraking.

Voorbeelden van 'een challenge':

  • De deodorant challenge: je spuit net zolang deodorant op iemands huid tot die het niet meer uithoudt; er ontstaat een brandwond.
  • De kaneel challenge: je stopt een volle lepel kaneel in je mond en probeert die weg te werken zonder te drinken. Dit leidt tot veel hoesten en proesten en soms tot kokhalzen en overgeven. Er staan vele filmpjes hierover op YouTube. Ook volwassenen en zelfs beroemdheden deden het. Begrijpelijk dus dat kinderen het grappig vinden en denken dat het geen kwaad kan. Toch is de kaneel challenge niet zonder gevaren. Het kan tot verstikking leiden. Er kan ook kaneel in de longen terechtkomen en de luchtwegen blokkeren.
  • De choking game: het stikspel of wurgspel werd vroeger ook wel gespeeld. Dit ‘spel’ waarbij kinderen elkaar verstikken bestaat in allerlei varianten. De bedoeling is om vlak voor het flauwvallen los te laten. Als de hersens dan weer bloed krijgen, geeft dat een ‘high’ gevoel. Ook in ons land spelen kinderen dit spel. Soms zelfs negenjarigen al. Kinderen kunnen er zwaar hersenletsel van oplopen en er zijn ook kinderen door overleden.
  • De Kylie Lip challenge: Kylie Jenner is een Amerikaanse beroemdheid met enorm veel volgers op sociale media. Veel kinderen deden op Instagram en Snapchat mee aan de Kylie Lip challenge. Door aan een plastic flesje te zuigen, zodat je lippen vacuümtrekken, heb je binnen een paar minuten net zulke volle lippen als Kylie. Bij velen leverde dit bloeduitstortingen en lichte verwondingen op.

Hoe komen pubers op het idee?

De informatie is vaak gewoon op internet te vinden. Pubers lopen tegen allerlei YouTube-filmpjes aan. Meestal komen ze erop doordat iemand in de vriendengroep ermee komt. Of op de sportclub. Het gebeurt in kleedkamers, doucheruimten, de wc’s op school, op hangplekken in de wijk. Maar ze praten er misschien ook online over. Ze experimenteren samen of dagen elkaar uit.

Waarom doen pubers dit?

Groepsdruk speelt een rol. Stoer doen. Maar ook: nieuwsgierigheid en op zoek naar een kick. Er zijn ook ‘spelletjes’ of ‘uitdagingen’ met drugs en alcohol. Pubers schatten de gevaren niet goed in en denken dat het veilig is. Ze vertrouwen erop dat hun vrienden ze helpen.

Hoe weet ik of mijn kind gevaarlijke internetspelletjes speelt?

Tieners zullen het je niet vertellen als ze stikspelletjes spelen. Ze voelen wel aan dat jij dat niets vindt. Maar je kunt het ze wel open vragen. Wie weet willen ze er dan wel over vertellen. Ze doen dit alleen als jij rustig blijft en uitnodigende vragen stelt die hen aan het denken zetten. Er zijn wel signalen die je kunt oppakken.

Praten met pubers over 'challenges'

Praat erover met je kind en houd dan rekening met de volgende vijf tips.

  • Praat niet met pubers als je zelf boos, bang of verdrietig bent. Zorg dat je rustig en sterk overkomt.
  • Stel vragen vanuit nieuwsgierigheid en niet met een verwijtende houding. Laat tijd en ruimte voor je kind om zelf na te denken. Soms zeggen ze niets. Dat is niet erg, dan denken ze na. Ga dan niet zelf doorpraten, maar wacht gewoon eens tot er een antwoord komt.
  • Komt er niets, laat het dan. Kom er een volgende dag eens op terug, en als het moet daarna nog eens. Soms komt het antwoord dan wel.
  • Zijn er incidenten met gevaarlijke internetspelletjes gebeurd in de omgeving of is er aandacht voor in het nieuws? Grijp dit aan om er met je kind over te praten: wat vind jij hiervan, heb je er al vaker over gehoord?
  • Vraag aan school of zij hier ook aandacht aan kunnen besteden: er bestaat bijvoorbeeld een mentorles over gevaarlijke internetspelletjes.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over gevaarlijke internetspelletjes op Internetchallenges.nl of Bureaujeugdenmedia.nl.

 

Keurmerk

Bron: Gevaarlijke internetspelletjes

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!